Ciasto jogurtowe z mąki razowej
Mąka razowa: - ma więcej białka - zawiera więcej błonnika - bogatsza w składniki mineralne i witaminy - zawiera znacznie mniej skrobi, ma mniej kalorii, nie tuczy - regularne spożywanie zmniejsza ryzyko chorób serca Jogurt naturalny: - jest źródłem wapnia ( zapewnia utrzymanie zdrowych kości i zębów) - korzystnie wpływa na florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego - łatwiej strawny niż mleko - jest źródłem białka - zmniejsza poziom cholesterolu we krwi - zwiększa odporność - jest środkiem leczniczym po infekcji jelit - pomaga łagodzić objawy zapalenia pęcherza moczowego - można nim zastąpić śmietanę - nałożony na twarz działa odżywczo i nawilżająco Olej rzepakowy: - jeden z najzdrowszych na świecie - źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych - zawiera cenny kwas oleinowy ( zmniejsza poziom złego cholesterolu) - łagodzi objawy zapalenia stawów - reguluje przemianę materii Miód: - warto go używać zamiast cukru - wzmacnia
Komentarze
Prześlij komentarz